Dana 26. rujna 2023. godine u prostorijama Obiteljskog centra, Područna služba Osječko-baranjska, Lorenza Jӓgera 12, Osijek održan je Okrugli stol na temu „Uloga lokalne zajednice u promicanju Psihosocijalnog tretmana djece i maloljetnih počinitelja nasilja u obitelji“. Svrha Okruglog stola bila je aktualiziranje mogućnosti prevencije vršnjačkog nasilja te jačanje međuresorne suradnje u lokalnoj zajednici.

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta „Učimo nenasilna ponašanja“ (UP.02.2.2.12.0035) u svrhu promicanja psihosocijalnog tretmana djece i maloljetnih počinitelja nasilja u obitelji. Na Okruglom stolu sudjelovali su viša stručna savjetnica za stručne suradnike pedagoge iz Agencije za odgoj i obrazovanje, stručni savjetnik iz Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, stručni suradnici osnovnih i srednjih škola Osječko-baranjske županije, stručni djelatnici Područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad s područja Osječko-baranjske županije te stručni djelatnici Obiteljskog centra, Područna služba Osječko- baranjska.

Tijekom Okruglog stola raspravljalo se o problemu vršnjačkog nasilja u školama, o dosadašnjoj međuresornoj suradnji te o prijedlozima za poboljšanje prevencije vršnjačkog nasilja. Sudionici su upoznati s mogućnostima uključivanja djece i maloljetnih počinitelja u psihosocijalni tretman te je dogovorena daljnja međuresorna suradnja.

Projekt „Učimo nenasilna ponašanja“ sufinancirala je Europska Unija u iznosu od 2.428.179,04 kuna iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Centra za socijalnu skrb Osijek.